Калциев хидроксид 500гр

45,00 лв.
23,01 
Виж условията за безплатна доставка тук - https://uchitel.bg/info/dostavka
Продуктов код - SKU Y330440
Доставка след 5-7 р.дни от датата на поръчка

Описание

Калциевият хидроксид, обикновено наричан гасена вар, е неорганично съединение с химична формула Ca(OH)2. Това е безцветен кристален или бял прах и се получава при смесване на калциев оксид с вода. Има няколко имена, включително гасена вар, варно мляко, вар каустик, хидратирана вар. Калциевият хидроксид се използва в много приложения, включително приготвяне на храна.


Физикохимични свойства

Химична формула: Ca(OH)2

Молекулна маса: 74,093 g/mol

Външен вид: Бял прах

Мирис: Без мирис

Разтворимост: Разтворим в глицерол и киселини. Неразтворим в алкохоли.

Киселинност (pKa): 12,4 


Корозивен Предизвиква дразнене

Да се съхранява на стайна температура.


Подробно описание


Важно приложение на калциевия хидроксид е като флокулант при пречистване на вода и отпадъчни води. Той образува заредено твърдо вещество, което помага за отстраняването на по-малки частици от водата, което води до по-чист продукт. Това приложение се характеризира с ниска цена и ниска токсичност на калциевия хидроксид. Използва се и при пречистване на прясна вода за повишаване на рН на водата, така че тръбите да не корозират там, където водата е киселинна, тъй като се саморегулира и не повишава рН твърде много.


Използва се и в производството на газообразен амоняк, както следва:

Ca(OH)2 + 2NH4Cl → 2NH3 + CaCl2 + 2H2O


Друго приложение е в хартиената промишленост, където е междинен продукт в реакцията на получаване на натриев хидроксид. Това преобразуване е част от етапа на каустикизация в процеса на крафт пулпиране. В процеса на каустик негасената вар се добавя към зеления разтвор, който е разтвор, състоящ се главно от натриев карбонат и натриев сулфат, получени чрез разтваряне на стопилката, която е разтопената форма на тези химикали от пещта за възстановяване.


Поради ниската си токсичност и мекотата на основните си свойства, гасената вар се използва широко в хранително-вкусовата промишленост за:


пречистването на сок от сурова тръстика или захарно цвекло в захарната промишленост

обработка на вода за алкохолни и безалкохолни напитки

краставици в туршии и други храни

приготвянето на яйца от китайски век

правене на царевични тортили (помага на царевичното брашно да се свърже)

пречистването на саламура от калциев и магнезиев карбонат при приготвянето на сол за хранителни и фармацевтични цели

обогатяване (добавка на Ca) в плодови напитки като портокалов сок и бебешки храни

подпомагане на храносмилането (наречено choona и използвано в Индия в paan, смес от арека, калциев хидроксид и разнообразие от плодове, увити в листа от бетел)

заместител на содата бикарбонат при приготвянето на пападам.


Подробности

SKU
Y330440
Бранд
Ключови думи