Калциев хидроксид 500гр
23,01 €
Описание
Калциевият хидроксид, обикновено наричан гасена вар, е неорганично съединение с химична формула Ca(OH)2. Това е безцветен кристален или бял прах и се получава при смесване на калциев оксид с вода. Има няколко имена, включително гасена вар, варно мляко, вар каустик, хидратирана вар. Калциевият хидроксид се използва в много приложения, включително приготвяне на храна.
Физикохимични свойства
Химична формула: Ca(OH)2
Молекулна маса: 74,093 g/mol
Външен вид: Бял прах
Мирис: Без мирис
Разтворимост: Разтворим в глицерол и киселини. Неразтворим в алкохоли.
Киселинност (pKa): 12,4
Корозивен Предизвиква дразнене
Да се съхранява на стайна температура.
Подробно описание
Важно приложение на калциевия хидроксид е като флокулант при пречистване на вода и отпадъчни води. Той образува заредено твърдо вещество, което помага за отстраняването на по-малки частици от водата, което води до по-чист продукт. Това приложение се характеризира с ниска цена и ниска токсичност на калциевия хидроксид. Използва се и при пречистване на прясна вода за повишаване на рН на водата, така че тръбите да не корозират там, където водата е киселинна, тъй като се саморегулира и не повишава рН твърде много.
Използва се и в производството на газообразен амоняк, както следва:
Ca(OH)2 + 2NH4Cl → 2NH3 + CaCl2 + 2H2O
Друго приложение е в хартиената промишленост, където е междинен продукт в реакцията на получаване на натриев хидроксид. Това преобразуване е част от етапа на каустикизация в процеса на крафт пулпиране. В процеса на каустик негасената вар се добавя към зеления разтвор, който е разтвор, състоящ се главно от натриев карбонат и натриев сулфат, получени чрез разтваряне на стопилката, която е разтопената форма на тези химикали от пещта за възстановяване.
Поради ниската си токсичност и мекотата на основните си свойства, гасената вар се използва широко в хранително-вкусовата промишленост за:
пречистването на сок от сурова тръстика или захарно цвекло в захарната промишленост
обработка на вода за алкохолни и безалкохолни напитки
краставици в туршии и други храни
приготвянето на яйца от китайски век
правене на царевични тортили (помага на царевичното брашно да се свърже)
пречистването на саламура от калциев и магнезиев карбонат при приготвянето на сол за хранителни и фармацевтични цели
обогатяване (добавка на Ca) в плодови напитки като портокалов сок и бебешки храни
подпомагане на храносмилането (наречено choona и използвано в Индия в paan, смес от арека, калциев хидроксид и разнообразие от плодове, увити в листа от бетел)
заместител на содата бикарбонат при приготвянето на пападам.