Градуирана висока форма на чаша Бехер 500 мл

9,90 лв.
5,06 
Виж условията за безплатна доставка тук - https://uchitel.bg/info/dostavka
Продуктов код - SKU Y311024

Описание

Висока форма на чаша Бехер, градуирана, с накрайник

Предлага се в капацитет:

  • 100 мл (височина 82 мм и диаметър 45 мм)
  • 250 мл (височина 123 мм и диаметър 60 мм)
  • 500 мл (височина 140 мм и диаметър 70 мм)

В лабораторното оборудване чашата обикновено е цилиндричен контейнер с плоско дъно. Повечето също имат малък чучур (или „човка“) за подпомагане на наливането, както е показано на снимката. Бехерите се предлагат в широк диапазон от размери, от един милилитър до няколко литра. Чашата се отличава от колбата по това, че има прави, а не наклонени страни. Изключение от това определение е чаша с леко конична страна, наречена чаша Philips. Формата на чашата при обикновените съдове за напитки е подобна.

Чашите обикновено се правят от стъкло (днес обикновено боросиликатно стъкло). Обичайна употреба на полипропиленовите чаши е гама-спектрален анализ на течни и твърди проби.

Използване

Стандартните чаши или чаши с „ниска форма“ (A) обикновено имат височина около 1,4 пъти диаметъра. Общата ниска форма с накрайник е създадена от Джон Джоузеф Грифин и затова понякога се нарича чаша Грифин. Те са с най-универсален характер и се използват за различни цели – от приготвяне на разтвори и декантиране на супернатантни течности до задържане на отпадъчни течности преди изхвърляне до извършване на прости реакции. Бехерите с ниска форма вероятно ще бъдат използвани по някакъв начин при извършване на химичен експеримент. Чашите с „висока форма“ (B) имат височина около два пъти техния диаметър. Те понякога се наричат чаши на Берцелиус и се използват най-вече за титруване. Плоските чаши (C) често се наричат „кристализатори“, тъй като повечето се използват за извършване на кристализация, но често се използват и като съд за използване при нагряване в гореща баня. Тези чаши обикновено нямат плоска скала.

Наличието на чучур означава, че чашата не може да има капак. Въпреки това, когато се използват, чашите могат да бъдат покрити с часовниково стъкло, за да се предотврати замърсяване или загуба на съдържанието, но позволява вентилация през чучура. Като алтернатива, една чаша може да бъде покрита с друга по-голяма чаша, която е била обърната, въпреки че часовниковото стъкло е за предпочитане.

Чашите често са градуирани , т.е. маркирани отстрани с линии, показващи съдържащия се обем. Тези знаци не са предназначени за получаване на точно измерване на обема ( мерима колба би била по-подходящ инструмент за такава задача), а по-скоро за оценка. Повечето чаши са с точност до ~10%.

Подробности

Ключови думи