• KBr Калиев бромид 500 гр., Образователни материали 7-12 клас

KBr Калиев бромид 500 гр.

  • Модел: VL1465
  • Наличност:
  • Цена с ДДС : 48,00 лв.

    Цена без ДДС: 40,00 лв.

+ -

Калиев бромид 99% 500гр.

Калиевият бромид (на английски: potassium bromide) е неорганично съединение с емпирична формула KBr. Това е сол, получена от неутрализацията на бромоводородна киселина (HBr) от калиев хидроксид (KOH). От края на 19 век се използва широко като спазмолитично и успокоително средство. Използването му е разширено през 1975 г. в САЩ. За същото приложение се използва и натриев бромид (NaBr). Изглежда, че бромидните аниони (Br–) обикновено стоят зад тези свойства. Калиевият бромид се използва (ветеринарно) като антиконвулсивно лекарство за кучета и котки.

При нормални условия на околната среда калиевият бромид е бял, кристален твърд, водоразтворим прах. Той е неразтворим в етанонитрил (MeCN). Калиевият бромид в разредени водни разтвори има сладък вкус, който става горчив при по-високи концентрации и накрая солен при още по-високи концентрации. Тези явления се дължат главно на свойствата на калия, тъй като натриевият бромид има солен вкус при всяка концентрация. Във висока концентрация калиевият бромид силно дразни стомашната лигавица, причинявайки гадене и понякога повръщане. (това е общо за всички калиеви соли).


Опасност за здравето: Предизвиква дразнене на очите и кожата.

Да се ​​съхранява на стайна температура.


Подробно описание:

Калиевият бромид е типична йонна сол, която се дисоциира напълно във водни разтвори с рН, близко до 7. Тази реакция е важна при производството на сребърен бромид (AgBr), който от своя страна се използва в производството на фотографски филм.

Водните разтвори на бромни аниони образуват комплекси, когато реагират с определени метални халиди, като меден дибромид (CuBr2).

Бромните съединения, особено натриевият бромид (NaBr), остават в употреба като седативи, транквиланти и против главоболие в САЩ до 1975 г., когато бромът е забранен в световен мащаб от медицинската общност поради тяхната хронична токсичност. Удълженият полуживот на бромидите в тялото затруднява изчисляването на (безопасна) доза за тяхното използване без странични ефекти. Медицинското използване на бромиди (поне) в САЩ беше преустановено (до 1975 г.), тъй като дотогава станаха известни много по-добри и по-кратко действащи терапевтици.

Калиевият бромид се използва във ветеринарната медицина като лечение на епилепсия при кучета, или като лечение от първа линия, или в комбинация с фенобарбитал, когато се наблюдава неадекватен контрол на състоянието само с фенобарбитал. Използването на бром при котки е ограничено, тъй като създава допълнителен риск от пневмонит при тях. Освен това като терапевтично лекарство при животни означава, че ветеринарните медицински диагностични лаборатории са в състояние да измерват нивата на бромидни йони в серума, както е поръчано от ветеринарен лекар, докато медицинските диагностични медицински лаборатории в САЩ не измерват бромидния анион като рутинен тест.

Употребата на калиев бромид не е одобрена за контрол на гърчове при хора от Американската администрация по храните и лекарствата (FDA). В Германия все още е одобрен за употреба като антиепилептично лекарство за хора, особено за деца и юноши. Индикациите за употребата им включват тежки форми на генерализирани тонично-клонични гърчове, свързани с Grand-Mal гърчове в ранна детска възраст, но също и при тежки миоклонични гърчове в детството. Възрастни, които са реагирали положително на лекарството в детството и в зряла възраст, могат да продължат да го използват. Лекарството има почти пълна бионаличност, но бромидните аниони имат относително дълъг полуживот от 12 дни в кръвта, което затруднява коригирането на тяхната доза. Не е известно, че бромидният анион пречи на абсорбцията или екскрецията на който и да е друг антиконвулсант, въпреки че има силни взаимодействия с хлоридните аниони (Cl–) в тялото, нормалният прием и екскреция от тялото силно влияе върху екскрецията на бромидни аниони.

Етикети: , ,